De Grenskoerier

11 juli 2018

De Grenskoerier 11 juli 2018


Onmisbaar echtpaar bij de Zonnebloem

Vrijwilligerspenning uitgereikt aan Miel en Jacqueline Verweijen

Wethouder Frans Kuppens en Jacqueline Foto: Jos Meusen

BUDEL - Locoburgemeester Frans Kuppens reikte 4 juli een vrijwilligerspenning uit aan Miel Verweijen en Jacqueline Verweijen-Kwaspen. Zij zijn al jarenlang vrijwilliger bij de Zonnebloem. Mevrouw Verweijen-Kwaspen stopt na veertig jaar trouwe dienst bij deze organisatie. Meneer Verweijen is nu zo'n vijftien jaar vrijwilliger, sinds het sluiten van hun winkel Slaapcenter Verweijen.

Op 4 juli vond het jaarlijks vrijwilligersuitje van de Zonnebloem plaats. Er was een fietstocht die werd afgesloten met een hapje en een drankje bij de Wielerbaan in Budel. Daar kreeg het echtpaar het speldje van Kris Rooijakkers van Zonnebloem Cranendonck, samen met een mooie bos bloemen en een bierpakket. Het is niet onterecht dat Miel en Jacqueline even in het zonnetje werden gezet. Al vele jaren zetten ze zich in voor het goede doel: Jacqueline zelfs al veertig jaar!

Wethouder Frans Kuppens, Miel en Jacqueline, foto: Jos Meusen Foto: Jos Meusen
Wethouder Frans Kuppens Jacqueline Foto: Jos Meusen
Wethouder Frans Kuppens en Miel Foto: Jos Meusen

Gedurende bijna dertig jaar was Jacqueline secretaris bij de Zonnebloem. Daarbij hoorde dat ze het aanspreekpunt was voor de regio. Jacqueline was opgeleid als verpleegkundige en heeft de zorg voor mensen dus duidelijk in haar hart zitten. Samen met het bestuur zorgde ze voor het reilen en zeilen van de vereniging. Ze wierf nieuwe vrijwilligers en ging op visite bij potentiële gasten om zo een optimale match te maken tussen gast en vrijwilliger. ln deze rol organiseerde ze naast haar bestuurlijke taak veel activiteiten voor de gasten van de Zonnebloem, zoals een dag varen op de Maas, een bedevaart, bezoek aan musea, het organiseren van een kerst- of paasmiddag. Gemiddeld zo'n acht tot tien activiteiten per jaar!

Na haar secretarisschap bleef ze aan als vrijwilliger en bezocht ze trouw de gasten. Nu heeft het echtpaar besloten dat het tijd is om met hun werkzaamheden te stoppen.

Miel Verweijen was de laatste jaren de enige mannelijke vrijwilliger bij de Zonnebloem in Cranendonck. Nadat hij stopte met zijn winkel Slaapcenter Verweijen in Budel, vijftien jaar geleden, ging ook hij aan de slag als vrijwilliger bij de zonnebloem, net als zijn vrouw. Hij ging langs bij mensen voor een praatje, een luisterend oor of zomaar een kop koffie. En hij nam hen mee naar activiteiten die door de Zonnebloem worden georganiseerd. Ook de pr-zaken waren bij hem in goede handen, zoals de foto's en artikelen die gepubliceerd werden in onder andere de Grenskoerier. Bovendien zette Miel zich in voor de organisatie van regiovakanties, die per regio eens in het jaar plaatsvinden. Hij ging zelf ook altijd mee als vrijwilliger.

Politie geeft foto's overvallers woning Budel vrij

De daders werden gefilmd door beveiligingscamera's, foto: Politie/Bureau Brabant Foto: Politie/Bureau Brabant

BUDEL - De politie heeft foto's vrijgegeven van twee mannen die op 9 maart 2018 een woning overvielen aan de Dokter Kuyperstraat. Dat gebeurde op vrijdagmiddag om 13.15 uur, op klaarlichte dag.

Twee mannen met ijsmutsen bellen aan bij een woning aan de Dokter Kuyperstraat op vrijdagmiddag 13:15 uur. De bewoonster doet nietsvermoedend open en krijgt meteen een vuurwapen op zich gericht. Ze wordt naar binnen geduwd. De overvallers willen geld en wiet. Ze doorzoeken de woning, maar komen er snel achter dat er geen geld of wiet is. Zouden ze verkeerd zijn? Dan gaan ze er zonder buit vandoor en laten de vrouw doodsbang achter.

Foto: Politie/Bureau Brabant
Foto: Politie/Bureau Brabant

Signalementen

De overvallers hebben een Oost-Europees uiterlijk, de ene is met 1.70 meter iets langer dan de ander, die ongeveer 1.65 meter groot is. Beide mannen hebben een normaal postuur, zijn ongeveer vbeertig jaar oud, droegen (ijs)mutsen en gympen. De langere man droeg een donkere winterjas met donkere broek. De kleinere man droeg een lichtgekleurde winterjas met donkere (trainings)broek.

Getuigen

De politie heeft getuigen gesproken die de twee verdachten hebben gezien rond het tijdstip van de overval in de omgeving van de Dokter Kuyperstraat. Toch willen ze graag nog meer getuigen spreken. Neem contact op als u een vermoeden heeft.

Tip de politie

Wie (her)kent deze mannen of de auto waarin ze reden? Of zegt de combinatie van de mannen en de auto u iets? Ook als u andere informatie heeft die verband kan houden met deze woningoverval, laat het de politie dan weten. Tippen kan via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

(Bron: politie.nl)

Teun Kosman nieuwe trainer sv Budel VR1

De technische staf van sv Budel VR1 samen met bestuurslid Jordy Drieman

Teun Kosman is de nieuwe hoofdtrainer van het vrouwenteam van sv Budel. Vorig jaar was hij op interimbasis trainer van het vaandelteam van de vrouwenafdeling. Samen met zijn technische staf (Rob Neijssen en Hedy Wardenaar als assistenten en Nathalie Timmermans als vlagger) heeft hij nu zijn woord gegeven voor een eenjarige verbintenis.

Bij het vrouwenteam ontbreekt op dit moment nog een keepster, en ook nieuwe voetbalsters mogen zich altijd blijven aanmelden. Bij vragen mag je contact opnemen via info@svbudel.nl en inschrijven kan via het online inschrijfformulier.

Privatisering zwembad en sporthallen Zuiderpoort

Lees op pagina 4

Mooie zonnige editie van Mendig-Budel en Budel-Waldfeucht-Budel

Lees op pagina 14

Gemeente wil uitkeringsfraude

tegengaan

CRANENDONCK - Het aantal mensen in Cranendonck dat afhankelijk is van een uitkering, is hoog. En dat terwijl de kosten binnen het sociaal domein jaarlijks toenemen. Daarom wil de gemeente werkweigeraars harder aan gaan pakken. Pro6, het CDA en de VVD dienden een amendement in tijdens de raadsvergadering vorige week, zodat de zelfstandigheid van burgers vergroot wordt en ze indien mogelijk begeleid worden naar betaald werk.

Door: Desiree Pennings

Instroom van uitkeringsgerechtigden en fraude tegengaan én mensen helpen bij het vinden van een betaalde baan. Het zijn twee onderwerpen die niet lijnrecht tegenover elkaar staan, maar tijdens de gemeenteraadsvergadering ontstond toch een discussie over de koers die de gemeente moet varen.

'Misschien moeten we wat harder optreden bij het verstrekken van

uitkeringen'

In Cranendonck wordt vooral ingezet op de zelfredzaamheid van inwoners, waar in de andere A2-gemeentes Heeze-Leende en Valkenswaard meer ingezet wordt op het begeleiden naar werk. Volgens de gemeenteraad moet ook Cranendonck deze koers aannemen.

Hardere aanpak

Jordy Driemand van de VVD: 'Wij vinden dat er te vaak niet hard genoeg wordt ingegrepen bij mensen waar wel hard bij mag worden ingegrepen. We hebben een arbeidsmakelaar die mensen helpt bij het vinden van een baan en blijkbaar is er de mogelijkheid om die baan dan te weigeren. Misschien moeten we dan wat harder optreden bij het verstrekken van uitkeringen. In Heeze-Leende en Valkenswaard gebeurt dat met strakkere hand. Mensen die het nodig hebben willen we echt wel helpen, maar er mag wel harder opgetreden worden naar mensen die wel kunnen, maar niet willen werken.'

Marie Beenakkers van Po6 gaf aan: 'We zien het behouden van de zelfstandigheid van onze burgers wel als belangrijk. We willen op alle mogelijke manieren daarop inzetten. In Heeze-Leende en Valkenswaard ligt daarnaast het accent op het begeleiden naar werk.'

Mensen die wel willen werken

Alleen Cranendonck Actief! kon zich niet vinden in het amendement. 'Men denkt door hard op te treden meer mensen aan het werk te krijgen, maar in het verleden is gebleken dat dit niet werkt. Gaan we daar energie, geld en mankrachten aan besteden? We moeten onze energie inzetten op de mensen die het wél willen', reageerde Jan van Tulden. Uiteindelijk steunden alle partijen het amendement, behalve Cranendonck Actief!

Genieten onder een stralende zon

Bourgondisch Cranendonck weer een groot succes

SOERENDONK – Onder een stralende zon genoten de mensen afgelopen zondag van muziek, een hapje en een drankje. Bourgondisch Cranendonck was een groot succes.

Bezoekers konden genieten van bieren van maar liefst zeven verschillende brouwerijen uit de omgeving. Wijnkenner en eigenaar van Wijndomein Zurrick Henk Aarts vulde zijn kraam met zijn favoriete wijnen. Bij het schenken vertelde hij uitgebreid over de wijnen en hun afkomst, maar ook over zijn eigen wijndomein, met de hoop dat hij over enkele jaren eigengemaakte wijnen van Zurrikse bodem kan serveren. Wel al van eigen bodem dit jaar was de ice tea van theeplantage Zuyderblad, de Zurrikse theeplantage van Linda Rampen.

Veel mensen kwamen met de fiets naar het kasteeltje, om te genieten van onder meer het vaandelzwaaien.

Een lekker hapje mocht natuurlijk niet ontbreken deze middag. Diverse lokale ondernemers bemanden een kraam met uiteenlopende gerechten. Van pulled pork tot nacho's. Ook Look was van de partij met eigengekweekte knoflook. Voor de jeugd stond er een snoepkraam, verzorgd door Candyfun, een ijscokraam, springkussen, schminken en bellenblaasvertier. En natuurlijk ontbrak de muziek er niet aan. Hoal Lieëd opende de middag en natuurlijk liet ook de organiserende vereniging, het SMG, van zich horen. De hele middag werd gevuld met diverse muziekverenigingen uit de omgeving waarbij onder andere de drumband van muziekvereniging De Heerlijkheid uit Sterksel en de percussiegroep van Harmonie EMM uit Budel veel bekijks trokken. Het St. Jansgilde verzorgde in de middag een mooie vendelhulde. De Blue Band uit Sterksel sloot de middag af.

egels op de Branten

Egeltjes op De Branten, leuke foto gemaakt en ingestuurd door Toon Smits. Tip: Vogels en egels hebben last van de aanhoudende droogte, geef ze een schaaltje water in deze warme periode. Heeft u ook een mooie landschaps- en/of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

Nathalie Krause ontving vorige week het bloemetje

Jac en Lia Soers verdienen deze week het bloemetje van verdienste

'Omdat jullie dag en nacht voor mij klaar staan!'
Nelly

Kermisschieten op Maarheeze kermis

Maarheezer gilde en kermis. Een elkaar versterkende traditie.

De Kermisvogel van Maarheeze

Opening kermis
Zaterdag 14 juli zal het gilde, samen met burgemeester de Wijkerslooth, om 19.00 uur de Maarheezer kermis openen. Het gilde geeft een vendeldemonstratie op het kermisterrein. Begeleid door de bazuinblazers en tamboers zullen de vendeliers hun slagen slaan.
Hierna zal burgemeester met een speech de kermis openen. U bent uitgenodigd om bij deze opening aanwezig te zijn en ze wensen iedereen een prettige kermis toe.

Voor de 34e keer Kermisschieten op dinsdagmiddag
Op kermisdinsdag vindt weer het kermisschieten plaats. Vanaf 13.30 uur is iedereen, jong en oud, weer van harte welkom op het gilde terrein gelegen op sportpark de Romrijten.
Alweer voor de 34e keer vindt dit prachtige evenement plaats. Voor diegenen die dit nog nooit hebben meegemaakt een aanrader. Voor wie het eerder meemaakte een must! Breng u vrienden mee.


Na geoefend te hebben op puisten wordt de kermisvogel geplaatst. Wie wordt de kermiskoning(in) 2018? Hij of zij mag, naast de eeuwige roem, de mooie wisseltrofee en een leuke attentie in ontvangst nemen. Deelnemen kost € 3,--. Schutters dienen zich te legitimeren.
Meeschieten is niet verplicht maar wel spannend. Genietend van gezellig gezelschap, een hapje en een drankje, heerlijke live muziek in een prettige, schaduwrijke omgeving en relaxte sfeer, zult u zich geen moment vervelen.


Voor de jongeren is een springkussen aanwezig en zij kunnen heerlijk voetballen en ravotten. De Tour de France kan men volgen op een groot scherm en voor de kaarters liggen de kaarten klaar. Na afloop (18.00 uur) worden leuke prijzen, waaronder twee halve varkens, verloot bij café 't Hof. Dit jaar wordt een extra prijs ter beschikking gesteld door het gilde. Deze wordt verloot onder de schutters die het laatste stukje van een (oefen)puist naar beneden hebben geschoten.


Wilt u er bij horen in Maarheeze dan mag u dit niet missen!
Het lidmaatschap van het gilde is een waardevolle (vrije)tijdbesteding. Geef u op als lid!!
Zie de website: www.gildemaarheeze.nl Tot dinsdag 17 juli, vanaf 13.30 uur.

Kruispunt Geuskens gedeeltelijk open voor de start van het bouwverlof

Omleidingsplan bouwverlof

De werken op de Hamonterweg en de Bosstraat zijn op kruissnelheid. De voorbije weken werd het kruispunt van de Hamonterweg met Geuskens en Hoek volledig onder handen genomen. Onder het kruispunt is de nieuwe, gescheiden riolering aangelegd. Het kruispunt zelf kreeg een nieuwe wegopbouw en is uitgerust met een middenberm. Zo kan het verkeer dat uit de zijstraten Geuskens en Hoek komt, straks veiliger de Hamonterweg op rijden.

Voor de start van het bouwverlof op vrijdag 13 juli zal het kruispunt gedeeltelijk worden opengesteld. Het verkeer dat van Neerpelt of Sint-Huibrechts-Lille komt, kan via Geuskens, over het vernieuwde kruispunt naar de Hamonterweg richting Hamont rijden.

De aantakking van de Hoek en van de Hamonterweg richting Neerpelt blijven voorlopig wel nog afgesloten. Het verkeer dat van Hamont richting Achel of Neerpelt rijdt, blijft ook de bestaande omleiding volgen.

Van 13 juli tot 6 augustus is het bouwverlof en werkt de aannemer niet.

Naar verwachting ronden ze midden september de riolerings- en wegeniswerken op de Hamonterweg tussen de spoorwegovergang en het kruispunt met Geuskens af. Dan gaat ook het kruispunt volledig open en zijn alle afslagbewegingen tussen Hamonterweg, Hoek en Geuskens weer mogelijk.

De werfzone op de Hamonterweg tussen spoorweg en Geuskens blijft tijdens het bouwverlof afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sam Sanders

Dries

Ze draaide zich om en zei met een mengeling van verbazing en verontwaardiging: "Ik heb nog niet eens verkering Mam!" Terwijl we dit schrijven is nog niet bekend of de Rode Duivels de finale of de troostfinale zullen gaan spelen, maar we vinden de anekdote te leuk om 'm u te onthouden.

Sam Sanders

De stemming zat er voor de WK-kwartfinale Brazilië - België zoals gewoonlijk al goed in, in dat altijd gezellige café naast de cinema in Hamont. De gevolgen van de ontploffing in de laatste seconden van de blessuretijd van de zinderende achtste finale België - Japan een paar dagen daarvoor waren opgeruimd, en het zat deze keer nóg voller. Ook de zee van zwart-geel-rood was opnieuw weer flink gerezen. Ze konden nog niet weten dat hun favoriete speler niet zou acteren in deze match tegen een voetbalgrootheid toen de boven aangesproken moeder tegen haar toevallige buurman voor een van de grote schermen zei: "Als mijn dochter een kind krijgt noemt ze het Dries!"

Sam Sanders

Dries

Ze draaide zich om en zei met een mengeling van verbazing en verontwaardiging: 'Ik heb nog niet eens verkering Mam!' Terwijl we dit schrijven is nog niet bekend of de Rode Duivels de finale of de troostfinale zullen gaan spelen, maar we vinden de anekdote te leuk om 'm u te onthouden.

De stemming zat er voor de WK-kwartfinale Brazilië - België zoals gewoonlijk al goed in, in dat altijd gezellige café naast de cinema in Hamont. De gevolgen van de ontploffing in de laatste seconden van de blessuretijd van de zinderende achtste finale België - Japan een paar dagen daarvoor waren opgeruimd, en het zat deze keer nóg voller. Ook de zee van zwart-geel-rood was opnieuw weer flink gerezen. Ze konden nog niet weten dat hun favoriete speler niet zou acteren in deze match tegen een voetbalgrootheid toen de boven aangesproken moeder tegen haar toevallige buurman voor een van de grote schermen zei: 'Als mijn dochter een kind krijgt noemt ze het Dries!'

Privatisering zwembad en sporthallen Zuiderpoort

Burgemeester De Wijkerslooth en de heer Van Buul zetten hun handtekeningen onder de exploitatieovereenkomst

Woensdag 4 juli zijn de handtekeningen gezet onder de exploitatieovereenkomst voor het sportcomplex Zuiderpoort in Budel. Hiermee is de privatisering van het sportcomplex een feit. Het zwembad en de turn- en sporthal in Budel gaan over naar de nieuwe exploitant, de heer Van Buul, huidige eigenaar van het Zuiderpoortsportcafé en de in het pand gelegen Kinderopvang Klikkelstein. Na een zorgvuldig traject van voorbereiding heeft de gemeenteraad van Cranendonck hiertoe besloten. Ook is door de raad besloten te investeren in aanpassingen zodat het sportcentrum weer eigentijds en toekomstbestendig is.

Met deze privatisering zet de gemeenteraad erop in om het zwembad en de andere voorzieningen voor de inwoners van Budel te kunnen behouden. De exploitatie van het complex komt bij één partij te liggen wat ten goede komt aan de dienstverlening. Zo komt er voor de gebruikers een dagelijks aanspreekpunt en wordt het zwembad en de sporthal opgeknapt. Alle medewerkers behouden hun baan en gaan over naar de nieuwe werkgever.

Vakantie bij peuterspeelzaal de Brassertjes

peuterspeelzaal de "Brassertjes"

De peuters van peuterspeelzaal de Brassertjes uit Soerendonk sloten het schooljaar af met een bezoek aan Zorgboerderij Klaterspeel. Wat was het leuk! Nu gaan ze lekker genieten van de vakantie.
20 Augustus staan de deuren weer open. U bent van harte welkom om vrijblijvend een te komen kijken samen met uw peuter op maandag, dinsdag en vrijdagochtend vanaf 8.30 tot 12.00.
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op Facebook en op de website www. peuterdorp.nl
Mailen mag ook naar brassertjes@peuterdorp.nl

Fijne vakantie allemaal!

Een lach en een traantje bij de Zonnebloem

De afsluiting van het seizoen is bij de Zonnebloem Budel altijd een actieve bezigheid. Daarbij is de fietstocht veruit favoriet. Zo ook afgelopen woensdag. Niet alle vrijwilligers konden er bij zijn maar een groep van twintig dames vertrok 's-morgens voor een afstand van 35km Cranendonckse dreven in.

Gezorgd wordt altijd dat er de nodige terrassen in de rit zijn opgenomen. Dat was ook nu weer het geval. Maar toen rond 16.00 uur de dames in een massasprint bij café/zaal de Wielerbaan over de streep kwamen was er van enig alcoholgebruik nog geen sprake geweest.

Dat kwam later pas want de seizoensluiting had dit jaar een officieel karakter: de vereniging nam afscheid van twee heel trouwe vrijwilligers, het echtpaar Jacqueline en Miel Verweijen. (Zie ook het artikel op de voorpagina) Voorzitter Kris Rooijakkers benadrukte nog eens extra wat deze twee mensen aan werk verzet hebben al die jaren.

Toen de plechtigheid voorbij was kon het hele gezelschap zich te goed doen aan een heerlijk koud buffet en onderhand wat sterkers in het glas. Rond 20.00 uur toog, afgezien van een rij "plakkers", iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

Kom er BIJ op 15 juli

De imkervereniging opent de deuren en wijdt iedereen in in het interessante leven van de hongingbij

Op deze landelijke imkerijdag opent ook Imkervereniging Sint Ambrosius haar deuren voor u.

Bij het Natuur- en Milieucentrum huizen zeven bijenvolken. Ieder volk heeft haar eigen koningin. Eén van de koninginnen zet haar beste beentje voor en laat zich graag bewonderen in de observatiekast. Leden van de vereniging vertalen haar boodschap voor u en wijden u in in het interessante leven van de honingbij. Zij tonen u tevens het proces van bijenwas smelten en gieten in diverse vormen, mede maken en waskaarsen trekken.

De cursisten van dit jaar krijgen een praktijkles en gaan honing slingeren. De honing van onze bijtjes kunt u proeven (en kopen). Bij een kopje koffie of thee kunt u genieten van de heerlijke versgebakken honingwafels. Voor kinderen wordt een aparte hoek ingericht met verschillende doe-activiteiten.

De middag is gratis toegankelijk en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Het Natuur- en Milieucentrum vindt u aan de Geurtsvenweg 4 te Weert.

Singing With a Bigband 2019

Singing With a Bigband in de Hofnar Valkenswaard

Triple- B op zoek naar regionaal zangtalent

Topartiesten als Robbie Williams en Nora Jones worden vaak begeleid door een bigband. Dat is niet vreemd, want de live-muziek van een bigband swingt écht. Wil jij als zanger of zangeres ook eens meemaken hoe het is om begeleid te worden door een echte bigband? Hier is je kans!

Na het grote succes van eerdere edities in Maarheeze en Valkenswaard organiseert Triple B op zaterdagavond 16 maart 2019 in 'de Hofnar' in Valkenswaard Singing with a Bigband, een grandioze bigband-/muziekavond met maximaal 10 zangers, zangeressen en/of duo's. En daar kun jij er één van zijn.

Heb je interesse? Neem dan contact met hen op. Ze nodigen je uit om op zaterdag 13 of zondag 14 oktober tijdens de auditie te laten horen dat je goed kunt zingen. Kies daarvoor zelf twee van je favoriete nummers, breng de karaoke of soundmix van die muziek op cd of stick mee en overtuig hen.

Heb jij de stem? Dan hebben zij de bigband! Samen selecteren jullie daarna 2 shownummers die goed bij jouw stem passen en die je met hen gaat oefenen, zodat je op zaterdag 16 maart 2019 kunt schitteren voor een volle zaal met bigband Triple- B, die jou begeleidt.

Wil je van deze unieke kans gebruik maken? Neem dan contact op met 06-12964038 of 0495-494290.

Nieuw nummer Aa-kroniek verschenen, vol foto's en verhalen

De nieuwe AA kroniek is weer verschenen

Ruim tachtig pagina's dik is de zomereditie van de Aa-kroniek, het tijdschrift van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck', dat voor iedereen verkrijgbaar is via de boekhandel. Hierin deze keer weer vier interessante bijdragen uit diverse hoeken van onze gemeente.

Van Schoot tot Maarheeze
Annie Staals-Jacobi bijt het spits af met een bijdrage over de familie Bloemen van de Molenheide te Soerendonk. Hierin worden de kleurrijke dorpsfiguren Nol en Dris 'de Bloem' in een context geplaatst. In aflevering vier van 'Een wandeling door Budel-Schoot' vervolgt Harrie Jaspers zijn tocht langs de woonhuizen, winkels en het gemeenschapshuis van Schoot. Tinie Vlassak en Theo Martens starten in dit nummer een reeks over de smederijen die Budel vroeger kende. In deze eerste aflevering gaat het daarbij om de familie van 'smeed' Rooijakkers. Tenslotte besluit Jac. Biemans met het tweede en laatste deel de artikelen over het klooster en de Mariaschool te Maarheeze. Hierbij komt ook het levensverhaal van zuster Johanna Fiddelaers uit Maarheeze aan bod.

Onbekende foto's
Ook dit nummer is weer ruim voorzien van vele tientallen niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor € 3,50 bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel.

Kittens zoeken een baasje

Ook dit jaar hebben de kittens weer hun weg gevonden naar Dierenopvangcentrum De Doornakker. Alle kleuren en maten zijn aanwezig, voor ieder wat wils. Van sluwe tijgers tot poezelige knuffelaars, keuze genoeg.

Op deze jonge leeftijd kunnen ze nog veel leren. Geef ze een aai en een knuffel en je krijgt er ontzettend veel liefde voor terug.

Ben jij op zoek naar een of meerdere kittens, kom dan eens kijken bij de Doornakker aan de Doornakkersweg 51 in Eindhoven.

Of bezoek de site voor een eerste kennismaking met deze spinnende maatjes!

https//www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-de-doornakker/dierenopvang/asieldieren/katten/dier/91576

Laat zien wat je kunt show

de Boogurt “laat zien wat je kunt show”

Afgelopen donderdag hebben alle ouders en kinderen kunnen genieten van de Boogurt 'Laat zien wat je kunt show'.

Het werd een geweldige avond vol dans, zang, dj 's, moppen tappen, piano spel, kunstjes, een freerun act etc. Een zeer verdiend applaus voor alle deelnemers. Maar ook zeker voor de ouderraad en bouwpapa's die elke keer weer de handen uit de mouwen steken !

De leerlingen van groep 4 zongen speciaal juffrouw Paula toe die na de zomervakantie gaat genieten van haar pensioen.
Juffrouw Paula, namens iedereen bedankt voor alles !

8 / 16

Kinderen helpen kinderen

Spontane actie groep 7 van school de Stapsteen

De kinderen hadden erg veel aandacht voor de lezing over Nepal

Annemiek Hompes vertelt:

'Op woensdag 20 juni werd ik uitgenodigd op school De Stapsteen in Maarheeze, om er een lezing over mijn reis van Nepal te geven.

Juffrouw Sokaina en ik hadden elkaar eerder ontmoet en toen ik vertelde van mijn reizen vond zij dat het zo mooi inhaakte op deze tijd. Waar we zoveel vanzelf sprekend vinden en we ons vaak niet bewust zijn wat we wel hebben dan wat we niet hebben. Mooi om daar bij stil te staan ging ik dus 20 juni naar school.

Wat een dag. Wat werd ik ontzettend geraakt door de kinderen. De vragen die ze stelden. De actie's die ze wilden gaan organiseren. Het meedenken. Die dag vertrok ik met een bijzonder gevoel.

De dagen erna kwam ik overal kinderen tegen die in actie waren voor "mij" voor het Namasté event, de Ombir foundation. Van kersen plukken (waar opa voor in de boom moest) en verkopen tot flessen ophalen, stoepen vegen, wafels verkopen en nog véél meer. Iedereen had het er op een of andere manier wel over. En wát hadden de kinderen het goed begrepen waar het over ging. Er was verbinding……….. hoe mooi is dat.

En dan nu 2 weken later mag ik naar school om het eindbedrag van al deze actie's te mogen ontvangen. Jongens wat was ik zenuwachtig. Enorm ontroerd mocht ik een bedrag van €593,92 in ontvangst nemen. Wat kunnen we hier weer veel kindjes mee helpen. Kinderen die andere kinderen helpen die het minder hebben. Ik maak een diepe buiging voor jullie inzet en dank Juffrouw Sokaina voor onze speciale ontmoeting en steun.

Ik zeg: Namasté

Warme groet!'

Lawaai en onveiligheid doorgaande weg in Hamont

De bewoners van de Budelpoort en Keunenlaan in Hamont ondervinden veel hinder van het toegenomen zware verkeer en de slechte aangelegde betonweg. Sinds de invoering van de tax voor vrachtwagens in België wordt deze weg als sluiproute genomen en er wordt niet tegen opgetreden. Jaren geleden is deze weg vernieuwd en niet goed aangelegd, het zijn betonnen platen met veel putten, randen en drempels die het geluids - en trillingsniveau versterken. De fietsers worden als verkeersremmer misbruikt en dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Veel fietsers kiezen het voetpad, maar dat is zeer onveilig bij het uitrijden van opritten. Er zijn al veel voorbeelden van aangereden fietsers. Daarnaast is helaas gekozen voor een groot magazijn van Van Cranenbroek in Hamont waardoor er meerdere zeecontainers per uur door de straat denderen. Door de vele klachten van aanwonenden heeft gemeente Hamont een duur studiebureau ingehuurd en een tweetal info-avonden georganiseerd. De resultaten werden vorige week bekend gemaakt. Er is een meting gedaan en de uitslag is bijna 9000 verplaatsingen per dag waarvan 2,31% vrachtverkeer. ( dat is overdag om de 3 minuten een vrachtwagen!) Men noemt het aandeel vrachtverkeer AANVAARDBAAR, dat is werkelijk absurd! Daarnaast zijn er volgens de studie meer dan 1200 voertuigen per dag die te hard rijden. We hebben besloten een brief over de situatie rond te brengen en de getekende exemplaren bij de Burgemeester aan te bieden. Bij het aanbellen bij de bewoners hoor je de echt schrijnende verhalen. Het geluk en woongenot wordt ernstig aangetast door het wanbeleid van de gemeente. Scheuren in huizen, mensen die slecht slapen door nachtritten... Ruim honderd handtekeningen zijn verzameld in het weggedeelte Budelpoort/Keunenlaan. Zouden we de doorgaande weg in Budel, de Burg en Bostraat in Hamont erbij betrekken dan zou het aantal zeker enorm worden. Uit de analyse die het studiebureau heeft gemaakt gaat de gemeente op korte termijn wel de fietssuggestie stroken duidelijker aangeven met strepen en kleur en wat borden plaatsen bij de drempels. Op langere termijn(1-3jr) wordt GEKEKEN voor asfaltering over het beton (dus nog geen belofte), aanpassen van voetpaden (ze liggen scheef) en invoering strafrood (een systeem dat bij hard rijden rood licht geeft) Wij als bewoners willen graag sneller en concreter actie met vertraging (30km zone), aanpak sluipverkeer, weren zwaar verkeer >3,5 ton, aanbrengen geluidsdempende toplaag en heraanleg van voetpaden.

Roger Janssen en Coenraad de Kok

Oud papier ophalen in Maarheeze

Zaterdag 14 juli zal De Poort van Brabant weer het oud papier in Maarheeze ophalen. Zij verzoeken u het papier vóór 08.00 uur op het trottoir te plaatsen. Zij vragen u vriendelijk het oud papier handzaam aan te bieden in dozen, danwel gebundeld met touw om te voorkomen dat het over straat kan waaien. Let er s.v.p. op dat de dozen/bundels nog goed te tillen zijn.

Voor de veiligheid van de vrijwilligers willen zij u dringend verzoeken om het papier aan de kant van de straat te zetten, waar u ook de afval- en groencontainer plaatst. Papier in plastic zakken of in een container wordt niet meegenomen.

Leden en bestuur van Muziekvereniging De Poort van Brabant danken u alvast voor uw medewerking.

Heerlijk eten bij Huiskamer Schoot

Ook in de vakantie volop activiteiten in de Huiskamer

Het was volop genieten tijdens de kermisbrunch

Wat een geweldige opkomst bij de Kermisbrunch. Deze brunch was er een met een kermis tintje, want bij kermis hoort vlaai. Plus Dennis van Moorsel, bedankt voor de bijdrage aan de lekkere vlaai, maar dat was nog niet alles, er was ook nog een heerlijk advocaatje met slagroom. Ook was er weer een mooi bloemetje op tafel gezorgd.
De Huiskamer wil Ingrid Moonemans en Toos Looymans bedanken voor het vervangen van Margriet en Maria. Ook Wilhelmien hartelijk dank voor de goede zorgen, jullie zijn toppers !

De volgende brunch is op zondag 12 augustus om 12.00 uur. De kosten zijn 8.00 euro inclusief consumpties. Aanmelden en betalen kan t/m 10 augustus. Iedereen is van harte welkom, jong en oud. Het is de moeite waard om het een keer te proberen .

De maandelijkse eetavond op vrijdag 13 juli om 17.30 wordt verzorgd door Keurslagerij Carry van Rooy. Als u snel bent zijn er misschien nog enkele plaatsen vrij. De kosten zijn 12.50 euro exclusief consumpties. Hiervoor kunt u bellen naar 06-41092447 Het menu ziet er heerlijk uit

Huiskamer Budel-Schoot
Huiskamer Budel-Schoot

Ook in de vakantie is de Huiskamer gewoon geopend. De gastvrouwen/heren staan ook dan met veel enthousiasme voor u klaar. Het is lekker koel in de Huiskamer met de airco en er is ook lekkere koele frisdrank te verkrijgen .

De Huiskamer is telefonisch bereikbaar via 06-13877545 of 06-41092447

11 / 16

be alert

Donderdag 5 juli ontvingen zo'n 400 inwoners van Hamont-Achel een BE-Alert-bericht dat verzonden werd vanuit de stad. De actie kaderde in een nationale test georganiseerd door de Algemene Directie Crisiscentrum (FOD Binnenlandse zaken), waarbij alle steden en gemeenten die over het systeem beschikken opgeroepen werden om dit op 5 juli te testen.

"Test BE-Alert. Dit is een oefening, u hoeft niets te doen. Zijn uw vrienden en familie al ingeschreven? Meer info op www.hamont-achel.be of 011 51 05 00." Dat is het sms-bericht dat enkele honderden Hamont-Achelaren deze voormiddag via hun gsm ontvingen. De stad testte alarmeringstool BE-Alert, waarmee men inwoners tijdens een noodsituatie kan verwittigen via sms, e-mail of telefoon. Zo kunnen zij op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van ramen en deuren bij een brand.


Schrijf je gratis in

Wie via BE-Alert gecontacteerd wenst te worden wanneer er zich een noodsituatie voordoet, dient zich hier voor in te schrijven. Dit is volledig gratis – net zoals de berichten die de geregistreerde personen ontvangen – en kan via www.be-alert.be. De inwoners die vandaag reeds een sms kregen, hadden zich in het verleden al ingeschreven voor de alarmeringstool.

BE-Alert is slechts één van de kanalen die stad Hamont-Achel inzet bij een crisissituatie. Ook de stedelijke website, sociale media en pers zal ingeschakeld worden wanneer er zich effectief een ramp voordoet. Hoewel het eigen is aan een crisis om onverwacht te gebeuren, tracht de stad zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de verschillende situaties die zich kunnen voordoen. Er worden daarom op regelmatige basis oefeningen georganiseerd, waarbij de verscheidene noodprocedures getraind worden. Niet alleen crisiscommunicatie, maar ook de samenwerking met politie, brandweer en het medische team komt hierbij aan bod.

sv Budel en kledingsponsor Verest Sport verlengen contract!

Bram van der Linden (links) en Jack Beckers voor de winkel van Verest Sport in Budel.

sv Budel en kledingsponsor Verest Sport hebben het aflopende contract met zes seizoenen verlengd. Daarmee speelt sv Budel tot de zomer van 2024 in de kleding van kledingmerk Hummel en worden deze producten bij Verest Sport afgenomen. 'We zijn tevreden over de prijs en de kwaliteit die Deventrade met hun product Hummel geeft en daarnaast zijn we erg te spreken over onze kledingsponsor Verest Sport', aldus sv Budel-voorzitter Jack Beckers.

Het nieuwe contract is niet alleen financieel een vooruitgang voor sv Budel, maar in de komende periode gaat sv Budel samen met Verest Sport een webshop inrichten om nog beter in te spelen op de moderne tijd. 'We merken dat onze website zeer goed bezocht wordt door de leden, door hier een webshop aan toe te voegen van sv Budel-producten die via de club te bestellen zijn, kunnen we het voor onze leden makkelijker maken om de spullen uit onze teamlijn aan te schaffen. Daarna kunnen deze producten desgewenst door Verest Sport gepersonaliseerd worden en vervolgens bij de winkel in Budel afgehaald worden. De toegevoegde waarde voor ons is dat wij een bonus krijgen op de verkochte producten die het totale sponsorbedrag van Verest Sport verder omhoog schroeft. We hopen dan ook dat onze leden hier gebruik van gaan maken', aldus bestuurslid sponsoring Jordy Drieman.

Samen met Verest Sport hopen we ook de komende seizoenen weer veel sv Budel-teams te mogen voorzien van nieuwe tenues, trainingspakken en tassen. Heeft u als sponsor interesse om een team van sv Budel in het nieuw te steken? Neem dan contact op met de sponsorcommissie via jordydrieman@svbudel.nl

Mooie zonnige editie van Mendig Budel en Budel Waldfeucht Budel

Na vele zware kilometers de finish op de Markt van Budel

Zaterdag 7 juli werd voor alweer de 22e keer Mendig Budel georganiseerd door Stichting Wieler Activiteiten Cranendonck (SWAC). Dit jaar trotseerde ruim 250 deelnemers de meer dan 250 km vanaf de Markt in het Duitse Mendig, naar de Markt in Budel.

Om klokslag 8.00 uur klonk het startschot waarna de deelnemers vol goede moed aan de tocht begonnen. Door het warme weer werden de toch al zware beklimmingen nog zwaarder. Vele zware kilometers werden overwonnen en bij de 3 rustposten kon er weer nieuwe energie gevonden worden, zoals o.a. soep, broodjes knakworsten, rijstevlaai en energierepen en natuurlijk water, heel veel water en sportdrank. De eerste deelnemers kwamen rond half 4 binnen. De laatste iets na 8en. Een extra dikke chapeau voor alle deelnemers die hem ook dit jaar weer hebben uitgereden!


Vanaf 10.00 uur vertrokken op de Markt in Budel de eerste deelnemers voor de toertocht Budel Waldfeucht Budel. Een drielanden tocht van ongeveer 125 km. Vanuit Budel richting Maaseik. Daarna door Limburg naar Waldfeucht in Duitsland, waar de laatste rustpost van Medig Budel is. Van daar uit het laatste mooie stuk van Mendig Budel terug naar de Markt, waar iedereen een medaille wachtte. Ook voor deze deelnemers uiteraard een dikke chapeau!

Verder was er ook een grandioze tombola met een tal van prijzen. Hier onder de uitslag:
Waardebon t.w.v. € 25,- van JOA beauty: 0172
Waardebon t.w.v. € 25,- van Kapsalon Individu: 0176, 0484
Waardebon voor wasprogramma 1 van van Horne Brandstoffen: 0795, 0045
Actioncam van Foto Rooymans: 0442
Jumbo boodschappen pakket: 0269, 0290
Waardebon t.w.v. € 20,- van Verspaandonck mode: 0811, 0849, 0179, 1498, 0108, 1362, 0186, 0268, 0189, 1478
Waardebon diner voor 2 t.w.v. € 75,- : 0428
Weekendje Mendig: 0241, 0601, 0359
Pakket Vulkan bier (Speciaal bier uit Mendig) 0430
Budels likeur van Scholten slijterij: 0834
Hoofdprijs een waardebon van Bakker racing products te Nederweert t.w.v. € 500,-: 1164

De gewonnen prijzen kunnen tot 1 september bij de City Bar in Budel opgehaald worden.

Bij deze ook nog een grote dank aan alle sponsoren, mede daardoor kunnen ze deze en andere tochten blijven organiseren.
Zet ook alvast de MTB tocht van 7 oktober in uw agenda. Meer info volgt later!

Motoball MBV Budel – MSC Ubstadt-Weiher

De spelers gingen vol in de aanval, foto: Johan Horst Foto: Johan Horst

Na het verlies tegen MSC Puma Kuppenheim, de leider in de Zuidduitse competitie, moesten de spelers van MBV Budel het opnemen tegen MSC Ubstadt-Weiher, de nummer twee in de competitie. Het moge duidelijk zijn, dat ook Ubstadt-Weiher de drie punten mee wilde nemen naar Duitsland. De spelers van MBV Budel wilden dit niet zomaar laten gebeuren. Ook zij konden de punten goed gebruiken.

Motoballwedstrijd MBV Budel – MSC Ubstadt-Weiher Foto: Johan Horst

Al in het begin van de wedstrijd kwam Ubstadt-Weiher met 1-0 voor te staan. Maar Budel ging meteen in de aanval en Stan Looijmans bracht Budel weer op gelijke hoogte. In de vijftiende minuut bracht Stan MBV Budel zelfs aan de leiding, maar twee minuten later werd de stand door Ubstadt-Weiher weer gelijk getrokken.

In de derde minuut van de tweede manche kreeg Ubstadt-Weiher een vrije trap, waaruit ze weer op voorsprong kwamen, maar in dezelfde minuut lukte het Carlo van Geldrop om de stand weer in evenwicht te brengen.Een minuut later kwam Budel goed weg, omdat Chris Aikens een pegel van Ubstadt met een prachtige duik uit het doel hield. Weer een minuut later speelde Carlo van Geldrop zich knap vrij en scoorde 4-3.

Nadat een schot van Ubstadt-Weiher van de lat ketste bracht een van richting veranderd schot van Miel Looijmans Budel op een voorsprong van 5-3. Ubstadt-Weiher zocht echter meteen weer de aanval op, maar ook nu verhinderde Chris Aikens met goed keeperswerk, dat Ubstadt-Weiher dichterbij kwam. Even later kon ook hij niet verhinderen, dat een onhoudbaar schot in het net ging, waardoor de tweede manche eindigde in 5-4.

Een voorzet van Miel Looijmans op Carlo van Geldrop, werd door de laatste met een mooi schot verzilverd. Een vrije trap van Ubstadt-Weiher kwam op de arm van een speler van Budel terecht en werd door de scheidsrechter met een penalty bestraft. Maar ook nu stond Chris Aikens zijn mannetje en dook het schot uit het doel. Doordat Budel goed verdedigde, was Unstadt-Weiher gedwongen om zijn heil te zoeken in afstandsschoten, die steevast door Chris Aikens werden gekeerd. Een schuivertje in de dertiende minuut was echter net te machtig voor hem. Maar ook nu veerde Budel weer op en scoorde Miel Looijmans in de zestiende minuut 7-5.

Tot nu toe hadden de spelers de verdediging steeds goed op orde. In de laatste manche echter sloeg de vermoeidheid toe en lieten de spelers van Budel gaten vallen in de verdediging.

Ubstadt-Weiher maakte hier dankbaar gebruik van en in deze manche kwamen ze vijf keer tot scoren, waardoor deze spannende en sportieve wedstrijd toch nog verloren ging met 7-10. Jammer, want de spelers van Budel hadden alles gegeven, hetgeen het talrijke publiek ook liet blijken, door de spelers met een luid applaus te belonen in hun afscheidsronde.

De volgende thuiswedstrijd is zaterdag 25 augustus. Aanvang van de wedstrijd is om18:00u.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.motoball-bundesliga.de of op Facebook van MBV Budel.

Opa Kees Verstappen

Hiep hiep hoera! Opa Kees wordt 61
op donderdag 12 juli!

Een dikke verjaardagskus van Boet

Baby van de maand juni

Vik

Juni was een warme maand en de baby's die geboren werden mochten dan ook rekenen op een warm welkom. We feliciteren Jos van Mierlo en Jerney Drieman uit Maarheeze met hun dochter Jana. Zij werd geboren op 24 juni. Een dag later werd Vik geboren, het zoontje en broertje van Johan Vermeulen, Marieke Van Moorsel en Liva uit Budel. Vik is de baby van de maand.

Vik Jan Johannes Werd geboren op 25 juni om 15.34 uur. Hij was 51 cm groot en woog 3.825 gram. Vik is vernoemd naar zijn opa's, die allebei Jan heten en die ook allebei Johannes als doopnaam hebben. Vandaar de keuze voor Jan Johannes.

Zijn ouders moesten heel erg veel geduld hebben voordat ze hem voor het eerst echt mochten ontmoeten, want hij bleef maar liefst 41 weken zitten. Net als bij zijn zusje Liva werd er na 41 weken besloten om de bevalling in te leiden. Dat gebeurde in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

'De zwangerschap verliep heel goed, ik was heel fit. Ook de bevalling verliep heel vlot, binnen vijf uur. Ik mag niet klagen', vertelt Marieke. Ze beviel ook van Liva in het ziekenhuis in Veldhoven en wist dus al een beetje wat haar te wachten stond. Ze is heel blij met haar keuze voor het MMC: 'Daar zitten de juiste Gynaecologen en het is een heel fijn ziekenhuis. Ik ben er echt over te spreken.' Inmiddels mocht ze haar zoontje mee naar huis nemen en haar herstel ging heel snel, hoewel ze af en toe wel teruggefloten werd door de kraamhulp en familie. Een bevalling is immers niet zomaar iets.

Liva is inmiddels twee en is trots dat ze nu grote zus is. Haar moeder was zelfs uitgeteld op haar verjaardag, 17 juni. Marieke: 'Ik was wel heel blij dat hij toch nog een week langer bleef zitten, zodat ze straks ieder hun eigen dag hebben.' Wel moet Liva een beetje wennen aan alle veranderingen, zoals de vreemde gezichten die iedere dag over de vloer komen en het vele kraambezoek. 'Ze vindt het heel spannend en is nog te klein om te snappen waarom al die mensen langskomen', legt haar moeder uit.

Ze wordt dan ook goed bij alle gebeurtenissen betrokken, al vanaf het moment dat Marieke zwanger was: 'Ze begreep goed dat er een baby zat in mijn dikke buik, maar ze wist niet wanneer hij zou komen. Toen Vik er eenmaal was, is ze met mijn ouders naar het ziekenhuis gekomen en hebben we echt de tijd met haar genomen om haar te laten wennen aan de baby. We betrekken haar thuis ook bij het verschonen van de luier, het geven van het flesje en het naar bed brengen. Ze is heel lief voor hem en geeft hem af en toe een kusje, maar soms kan ze ook nog wild zijn.'

Voorlopig heeft Marieke nog veel vrije tijd, dus kan ze er helemaal zijn voor Liva en haar nieuwe broertje Vik. Marieke werkt als verpleegkundige bij Kempenhaeghe en spaarde al haar vakantiedagen op, zodat ze pas in november weer aan de slag hoeft. Dan gaan Liva en Vik een dag in de week naar beide opa's en oma's en een dag in de week naar het kinderdagverblijf in Sterksel, wat goed te combineren is met haar werk.

In de tussentijd kan ze genieten van haar gezin, hoewel het natuurlijk wel erg warm is nu. Marieke: 'Gelukkig heeft Vik niet veel last van de warmte, dat gaat best goed. Maar echt wandelen doen we nu nog niet. Liva komt 's middags rond een uur of drie uit bed en dat is op het heetst van de dag. Dus eropuit gaan komt nog wel.'

Sportieve shoppers nemen prijzen in ontvangst

De prijsuitreiking in het kader van de actie 'Wees actief, shop sportief', Hamont

De maand mei stond volledig in teken van 'Wees actief, shop sportief'. Tijdens deze actie – georganiseerd in samenwerking met Unizo Hamont-Achel – werden inwoners aangespoord om zich met de fiets of te voet te verplaatsen naar de lokale handelaars en horecazaken.

'Wees actief, shop sportief' is een actie die op poten werd gezet met het oog op duurzaamheid. Door zich met de fiets of te voet te verplaatsen, dragen inwoners bij aan de leefbaarheid van onze stad. Zo wordt het er rustiger, veiliger en aangenamer om in te vertoeven. Daarnaast is het niet enkel goed voor lichaam en geest, maar wordt ook de lokale economie op deze manier ondersteund.

Bij de 73 deelnemende handelaars en horecazaken gelegen in Hamont-Achel ontving iedereen die zich hier op een sportieve manier naartoe verplaatste een stempel op zijn of haar spaarkaart. In totaal werden er maar liefst 458 volle spaarkaarten verzameld, goed voor zo'n 1748 fietsritten of tripjes te voet. Uit alle sportievelingen lootte een onschuldige hand gisterenavond V.V.V.-bonnen en opstap-passen van Pasar. De hoofdprijs ging naar Leo Nulens en Annie Claassen. Zij wonnen elk een koetstocht doorheen Hamont-Achel.