De Grenskoerier

8 augustus 2018

De Grenskoerier 8 augustus 2018


Fierljeppen, slingerapen en feesten

Al voor de 30ste keer organiseert KLJ-Hamont het Open Belgisch Kampioenschap

fierljeppen Hamont-Achel

In 1987 kwam Fierljeppen voor het eerst naar België. Deze traditionele Friese volkssport begon zijn verovering van het Vlaamse land in Hamont-Achel. De toenmalige KLJ-leiding wilde hun 65-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan en liet daarmee het Hamont-Achelse volk voor het eerst kennismaken met deze spectaculaire sport. Wat begon als een eenmalige gedachte, groeide gestaag uit tot een jaarlijks wederkerende weekend, wat bij velen met stip in de maand augustus staat ingepland.

Op zondag 12 augustus organiseert KLJ Hamont voor de 30ste maal het Open Belgisch Kampioenschap Fierljeppen. Fierljeppen is die sport waarbij de deelnemers proberen om met een polsstok van 12 meter over een gracht van 12 meter droog de overkant te bereiken. Ongeveer de helft van de plaatselijke deelnemers gaat op een of andere manier onherroepelijk te water.

Lees verder op pagina 4

Vervolg van de voorpagina

De andere helft haalt met een gekke, spectaculaire, toevallige of uitgekiende sprong de overkant. Beslist een sport die het oog van de toeschouwer waard is, dus….

Voor de jongeren is er dit jaar weer het kampioenschap "Slingerapen". In plaats van een polstok wordt er hier geprobeerd om met een lang touw de overkant van de gracht te halen.

Het evenement gaat door op het industrieterrein van Hamont, nl. op de Middenweg tussen de Gemeentewerf en Horeca Van Zon. De toegang is de gehele dag gratis, en naast de Fierljepwedstrijd hebben er voor klein en groot enkele ontspannende activiteiten plaats.

De Fierljepwedstrijd begint om 10 uur 's ochtends en de finale zal plaatshebben omstreeks 17 uur. Aan de finale nemen de 10 beste springers (m/v) deel. Degenen die de verste afstand laten opmeten, mogen zich voor het komende jaar respectievelijk Belgisch Kampioen en Kampioene Fierljeppen noemen.

Ook dit jaar loopt de wedstrijd onder de deskundige begeleiding van een demonstratieteam uit Nederland. Zij zullen tevens enkele spectaculaire sprongen, waaronder duo- en zelfs trio- sprongen ten beste geven.

Op vrijdag 10 augustus vanaf 21.00 uur worden de feestelijkheden op gang geschoten. Dit jaar is gekozen voor een liveoptreden van de coverband "Tom en de Helden". Zij zorgen voor de nodige ambiance en brengen een spetterende show van 2 uur. Ambiance verzekerd! Op zaterdag 11 augustus wordt de Jeppersdag vanaf 20.30 uur ingeleid met de jaarlijkse Jeppersparty onder begeleiding van DJ 's uit de buurt.

Bezoek ook eens de website: http://www.fierljeppen.be

Niki Terpstra wint Omnium van De Mijl van Mares

Nikki Terpstra kwam als eerste over de meet bij Mijl van Mares, foto: Kempenfoto.nl Foto: Peter van Rooij Kempenfoto.nl

Na het succes van vorig jaar, werd de formule van de omniumwedstrijd gehandhaafd. Naast oude en vertrouwde onderdelen waren er ook dit jaar weer de nodige vernieuwingen. En de organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd (wieler)evenement in Maarheeze.

Terwijl heel Nederland 's middags pufte onder temperaturen van 30+, werd in Maarheeze gestart met het middagprogramma. Verder was het aangenaam warm, tot diep in de nacht.

Mijl van Mares, foto: Kempenfoto.nl Foto: Peter van Rooij

Fietsen
Natuurlijk draait het bij een wielerevenement om het fietsen, zowel passief (hoewel je als toeschouwer ook hevig kunt meeleven) alsook actief te beleven.

De eerste actieve wielerprestaties kwamen van de jeugd van Cranendonck en soms ver daarbuiten. Vanaf 14:00 werd er in 3 verschillende leeftijdscategorieën gestreden om de ereprijzen van de Rabobank Dikke Banden Race. Vanwege de warmte werden de oorspronkelijke afstanden wat ingekort. En hoewel niet iedereen op het podium terecht kwam, waren er toch vooral blije ietwat verhitte gezichten. Ze hadden het gered én alle deelnemers mochten hun wedstrijdshirt houden en kregen een goodiebag.

Om 14:45 uur was het de beurt aan de ATB'ers. Bijna 200 deelnemers aan de Cyclewear ATB-tocht gingen in de pedalen voor anderhalve ronde over het parcours van De Mijl om vervolgens een geheel vernieuwde route over circa 25 Mijlen door het prachtige Cranendonck en omstreken te volbrengen. Door het warme weer en de droge stoffige paden werd het een ware heroïsche prestatie.

Meteen aansluitend was het tijd voor een primeur. Er was een voor De Mijl nieuwe klasse aan de startlijn: de Amateurs/Sportklasse/Junioren.

Lees verder op pagina 9

De renners maakten er een spectaculaire race van, met erg veel strijd. De prijs voor de strijdlustigste renner werd gewonnen door de plaatselijke favoriet Ruud Kooijmans. Imo de Pruijssenaere de la Woestijne (Utrecht), die de laatste weken grossiert in ereplaatsen, kwam ook in Maarheeze op de hoogste trede van het ereschavot te staan. "Ik heb goede moraal en ik ga dagelijks op mijn fiets naar het werk", was de heldere analyse van de gelukkige winnaar. Robert de Jong (Arnhem) als tweede en Stijn Ruijter (Uithoorn) als derde completeerde het podium.

Na dit spektakel was het tijd voor de "Grote Prijs van Cranendonck" om de TIM Technical Recruitment bokaal. Na de eerste ervaringen van vorig jaar werd dit jaar in twee categorieën ge(st)reden. Bij de Gevorderden betrof het een teamwedstrijd waarbij het tempo hoog lag. Met een bijna nog volledige groep gingen deze zeer ervaren wielrenners de laatste ronde in. Waarschijnlijk door het feit dat ieder team vocht voor de overwinning en er wat duw- en trekwerk aan de pas kwam, ontstond er in een van de laatste bochten een valpartij. Het bleef gelukkig beperkt tot materiaalschade en over het algemeen viel het persoonlijke letsel erg mee.

Dat deze categorie ook erg populair is buiten Cranendonck was zichtbaar op het podium: 1. Eethuis D'n Bol (Bergeijk),
2. Cycle Team Wieler Tourist en 3. De Venco Stoempers (Eersel).

Bij de categorie Recreatief stond de individuele recreatieve renner aan de meet. Ook hier werd met een verrassend hoge snelheid gereden. De gemiddelde snelheid lag op 36 km/h. Er werd veel strijd geleverd, waarbij het voor het Maarheezer publiek ontzettend leuk was 'hun eigen' Dirk Lukkien op een prachtige 2e plaats eindigde. Uitslag: 1. Guus van Paalen (Leende), 2. Dirk Lukkien (nu woonachtig in Utrecht) en
3. Ton ter Wielen (Amsterdam).

Na de reclamekaravaan was het tijd voor de traditionele huldiging van de vedettes. Kenny Nijssen, die net een stage bij Katusha-Alpecin heeft afgedwongen én Tourdeelnemers Niki Terpstra, die dit voorjaar ook de Ronde van Vlaanderen won en Wout Poels.

Om 19:30 uur gingen de Professionals van start. Na de geslaagde 'pilot' van vorig jaar is De Mijl aan de nieuwe opzet, het zogenoemde Omnium, vast blijven houden. Zowel tijdens de Afvalkoers als de Puntenkoers werd er volop gekoerst. Er ontstonden diverse kopgroepen en er waren vele ontsnappingen, waarin de Worldteam-renners Niki Terpstra, Wout Poels en Enzo Wouters het publiek lieten zien dat zij niet anoniem 'hun rondjes wilden draaien'. Wout Poels won de Afvalkoers en Niki Terpstra was de snelste in de eindsprint van de Puntenkoers. Na enig rekenwerk kwam de jury met de volgende einduitslag van het Omnium: 1. Niki Terpstra (Quick - Step Floors), 2. Wout Poels (Team Sky) en 3. Sjoerd van Ginneken (Roompot – Nederlandse Loterij).

Fun
Het Fun-gedeelte bij De Mijl zag je langs heel het parcours terug. Het Jan Verheesplein was prachtig sfeervol aangekleed. Terwijl de jeugd zich vermaakte met en op de attracties op het Revandoverhuur Kinderplein konden de andere gasten een lekker hapje nuttigen van de aanwezige Foodtrucks. En in de schaduw van de bomen, onder het genot van een lekker drankje luisterde men naar de muziek van de DJ en volgde men de wedstrijden.

In de feesttent aan de Stationsstraat was er al vanaf de middag tot in de kleine uurtjes live muziek van de bands Fueled Up en De Spikes. Tussendoor en erna zorgde de DJ van WSS Sound & Light Concepts ervoor dat het publiek van de muziek kon blijven genieten. De vernieuwde opzet met de overkapping van de Stationsstraat vóór de feesttent was een geweldige vondst. Overdag reden de renners een stukje overdekt en na afloop van de wedstrijden werd hieronder in een mum van tijd een heel gezellig terras op straat gecreëerd.
Langs het parcours werden kreuk- en deuk-orkest Ut Toeternietoe en Dik d'r Neffe weer betrapt op vele sfeer verhogende taferelen.
Ook tot het Fun-gedeelte kunnen de Supporter van De Mijl en de Loterij gerekend worden, waarmee de organisatie extra inkomsten wil genereren. De uitslag van de loterij kunt u teruglezen op www.mijlvanmares.nl.

Feesten
U hebt het ongetwijfeld al begrepen: het was wéér een geweldig feest bij De Mijl. Mede dankzij de inzet van de werkploeg, vrijwilligers, andere medewerkers en sponsoren kon het publiek weer genieten. Dank daarvoor. Ook volgend jaar kan men weer op afspraak bij in de Mijl van Mares. Dus zet alvast agenda: De 58e Mijl is op zaterdag 3 augustus 2019 (de 1e zaterdag na de Tour).

Brabantse Dag Budel-Dorplein

Eind augustus
weer tal van activiteiten
op Budel Kermis

Kermis Budel
Kermis Budel

Lees op pagina 2

Brabantse Dag Budel-Dorplein

61e Brabantsedag Heeze:
Budel-Dorplein in
grootste theaterparade

Lees op pagina 4

De vrijwilligers van de VVV zoeken leuke collega's

Al weer geruime tijd zitten VVV en Smokkelmuseum samen in een pand op Markt 22 A in Budel. Ze begonnen met een eenvoudig assortiment en een paar vrijwilligers, maar het aantal klanten en bezoekers nam hand over hand toe.

Ze hebben nu een aardig assortiment routekaarten, zowel voor fietstochten als wandeltochten, ATB en ruiter- en menroutes. Folders voor bezienswaardigheden, musea en allerlei leuke activiteiten voor zowel ouderen als kinderen.
Zoekt u een camping, minicamping, hotel of bed and breakfast in de omgeving, dan zoeken ze met u mee.

Daarnaast groeit ook de voorraad streekproducten. Allerlei producten met honing, producten met bosbessen, allerlei biertjes, wijnen en ginseng. Daarnaast beeldjes, boeken en ansichtkaarten. Zoekt u een cadeautje, zij maken het voor u!

Het Smokkelmuseum is een grote trekpleister geworden. Naast de collectie die er al was, hebben ze nu ook een smokkelfilm, waarin zowel het oude smokkelen van vroeger, als het smokkelen in deze tijd onder de aandacht wordt gebracht .

Voor al deze bezigheden zoeken ze uitbreiding van het vrijwilligersbestand. Er zijn per dienst altijd twee vrijwilligers aanwezig. Uit veiligheidsoverwegingen, en natuurlijk ook om onderling met alle vrijwilligers een goede band te krijgen.
Werktijden zijn van 10.00–13.00 uur en van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur.

Heb je interesse bel dan met de coördinator Margreth Cremers 06-19274507 of kom naar het kantoor op de Markt in Budel.

Weer tal van activiteiten op Budel Kermis

Budelse kermis als vakantieafsluiter goed voor vijf dagen ambiance

Kermis Budel Foto: Jos Meusen

BUDEL - Het einde van de zomer nadert en hoe kun je dat beter vieren dan op de Budelse kermis zaterdag 25 tot woensdag 29 augustus. Dit jaar wederom de afsluiter van de zomer met tal van activiteiten.

Op zaterdag wordt er afgetrapt met de harmonie bij Hernieuwde Levenskracht, waarna de burgemeester en wethouder de officiële opening zullen verzorgen.

Prima prijzen
Wat zou een kermis zijn zonder dat er iets te winnen viel? Precies, daarom zal er zaterdag om 20.00 uur weer een verloting zijn van twee kermispakketten en meerdere cadeaubonnen.

Kermisdagen
De resterende dagen is het woord vooral aan de kermisklanten en hun opzwepende muziek. Met op maandagavond om 19.00 uur de zogenoemde 'Ballonnen Drop', dan zullen vanaf een grote hijskraan ballonnen met gratis kermismunten naar beneden vallen. Dinsdagavond om 19.00 uur worden de winnaars van de kleurplatenwedstrijd bekend gemaakt bij het Lijntrekspel. De winnaars worden dan verwacht om bij de trekking aanwezig te zijn.

Knallend einde
Net als vorig jaar wordt de Budelse kermis afgesloten met een knallend uiteinde: Een groot vuurwerk dat rond 21.30 uur de lucht ingaat voordat de kinderen de volgende dag weer naar school moeten.

Kermis Budel Foto: Jos Meusen
Meneer van Zon verdiende vorige week het bloemetje

Riek en Jan Soers verdienen deze week het bloemetje

Voor Riek omdat zij al heel lang chronisch erg ziek is en nooit echt klaagt en voor Jan omdat hij al die jaren steeds zo goed voor haar zorgt.

Namens Wilhelmien van Eerd

waterplanten

Cranendonck in Beeld

De waterplanten doen het nog wel goed op de zeldzame plaatsen waar er nog water staat!


Heeft u ook een mooie foto van het landschap en/of de natuur van Cranendonck?


Mail deze gerust naar

cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

61e Brabantsedag Heeze: Budel-Dorplein in de grootste theaterparade van het jaar

Budel-Dorplein is een van de onderwerpen van de Brabantse Dag

Op zondag 26 augustus is de rollende theaterparade wederom het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze. Binnen het thema voor deze 61e editie, 'Van Ravenstein tot Roosendaal', is Budel-Dorplein één van de onderwerpen. Het thema is de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen. Aan het thema is een lijst gekoppeld van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in het Brabantse, van Aalst tot Zundert, en dus 'van Ravenstein tot Roosendaal'.

La fondation d'un village zinc (het ontstaan van Budel-Dorplein door de komst van de zinkfabriek in 1893) is het onderwerp dat Het Zij Zo tot leven gaat brengen. In de tweede helft van de 19de eeuw waren de bijna 2000 inwoners van Budel voornamelijk actief in de kleinschalige agrarische sector. De industriële revolutie ging grotendeels aan het dorp voorbij en de Waalse ondernemersfamilie Dor zag een mogelijkheid voor een succesvolle fabriekslocatie voor zink. In 1893 werd de fabriek opgericht, maar omdat er in de regio geen enkele kennis van zinkproductie aanwezig was, werden tientallen Waalse ervaren zinkarbeiders met hun families naar Budel gehaald.

En zo verrees in korte tijd, geheel volgens plan van de gebroeders Dor, een volledig nieuw dorp op steenworp afstand van de fabriek. Budel-Dorplein was een Franstalige enclave, geheel zelfvoorzienend. Tot op de dag van vandaag is Budel-Dorplein een uniek stukje Nederland. Met het gebouw "de Cantine", waarin veel faciliteiten gevestigd waren, in een centrale rol. Deze wagen gaat als achtste van start in de rollende theaterparade. Het bouwen en vormgeven van de wagen, de styling, aankleding en de acteursrepetities zijn op dit moment in volle gang.

De grootste theaterparade van het jaar, met zestien Brabants-historische onderwerpen is het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze, op zondag 26 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade zelf start om 13.30 uur.

Voor en na de parade is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en catering.

Toegangs- en tribunekaarten voor het belevenement zijn binnenkort online te bestellen op brabantsedag.nl/tickets (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang).

Fierljeppen, slingerapen en feesten

De jeugd kan via een touw naar de overkant proberen te slingeren

Vervolg van de voorpagina

De andere helft haalt met een gekke, spectaculaire, toevallige of uitgekiende sprong de overkant. Beslist een sport die het oog van de toeschouwer waard is, dus….

Voor de jongeren is er dit jaar weer het kampioenschap "Slingerapen". In plaats van een polstok wordt er hier geprobeerd om met een lang touw de overkant van de gracht te halen.

Het evenement gaat door op het industrieterrein van Hamont, nl. op de Middenweg tussen de Gemeentewerf en Horeca Van Zon. De toegang is de gehele dag gratis, en naast de Fierljepwedstrijd hebben er voor klein en groot enkele ontspannende activiteiten plaats.

De Fierljepwedstrijd begint om 10 uur 's ochtends en de finale zal plaatshebben omstreeks 17 uur. Aan de finale nemen de 10 beste springers (m/v) deel. Degenen die de verste afstand laten opmeten, mogen zich voor het komende jaar respectievelijk Belgisch Kampioen en Kampioene Fierljeppen noemen.

Ook dit jaar loopt de wedstrijd onder de deskundige begeleiding van een demonstratieteam uit Nederland. Zij zullen tevens enkele spectaculaire sprongen, waaronder duo- en zelfs trio- sprongen ten beste geven.

Op vrijdag 10 augustus vanaf 21.00 uur worden de feestelijkheden op gang geschoten. Dit jaar is gekozen voor een liveoptreden van de coverband "Tom en de Helden". Zij zorgen voor de nodige ambiance en brengen een spetterende show van 2 uur. Ambiance verzekerd! Op zaterdag 11 augustus wordt de Jeppersdag vanaf 20.30 uur ingeleid met de jaarlijkse Jeppersparty onder begeleiding van DJ 's uit de buurt.

Bezoek ook eens de website: http://www.fierljeppen.be

Oud papier ophalen in Maarheeze

Zaterdag 11 augustus 2018 zal De Poort van Brabant weer het oud papier in Maarheeze ophalen. Zij verzoeken u het papier vóór 08.00 uur op het trottoir te plaatsen.

Zij vragen u vriendelijk het oud papier handzaam aan te bieden in dozen, danwel gebundeld met touw om te voorkomen dat het over straat kan waaien.

Let er s.v.p. op dat de dozen/bundels nog goed te tillen zijn. Voor de veiligheid van de vrijwilligers willen zij u dringend verzoeken om het papier aan de kant van de straat te zetten, waar u ook de afval- en groencontainer plaatst. Papier in plastic zakken of in een container wordt niet meegenomen.

Leden en bestuur van Muziekvereniging De Poort van Brabant danken u alvast voor uw medewerking.

Sam Sanders

Brug te ver

Zijn vrouw keek hem stomverbaasd aan: "Hoezo bootje?"

Sam Sanders

Na een hapje en een drankje op een Zuid-Frans terras hadden ze in hun beste Frans de kastelein gevraagd naar de mogelijkheden met de fiets de rivier over te steken om hun tocht te vervolgen. Manmoedig hadden ze gedaan of ze hun gastheer die zich onmiddellijk enthousiast mee over hun fietsroutekaart had gebogen om in rad Frans met brede gebaren uitvoerig de verschillende mogelijkheden aan te duiden volledig begrepen en verstonden.

Na een uitvoerige 'merci' en een klein uurtje fietsen volgens de Franse aanwijzingen vroeg hij aan zijn vrouw: "Wanneer komen we nou bij dat bootje?"

Hij voelde meteen het bloed naar zijn wangen stijgen toen hij terwijl hij het zei bedacht dat een Franse 'pont' geen veerboot is maar een brug.

H. CORNELIUS PAROCHIE CRANENDONCK

PAROCHIECENTRUM BUDEL
Tel. Secretariaat:0495-499204
Tel. Pastoor Ton Sip:0495-491215
Emailadres:info@corneliusparochiecranendonck.nl
Adres pastorie:
Kerkstraat 27, 6021 CH Budel

Aangepaste openingstijden secretariaat: Maandag, Woensdag, Vrijdag, telkens van 9 tot 12 uur.
Mariakapel:Dagelijks geopend van 09:00 tot 17:30 uur
Actuele informatie op website: www.onzelievevrouwvisitatie.nl
Bankrekeningnr:NL77 RABO 01095 81 024
Intenties:€ 12,00
Voor plaatsing in de Grenskoerier dienen intenties altijd uiterlijk op vrijdag aangeleverd te worden bij het secretariaat.

DOOPDATA O.L.V. VISITATIEKERK BUDEL

16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december 2018.
Aanstaande dopelingen kunt u aanmelden via een email naar het secretariaat ( info@corneliusparochiecranendonck.nl ).

EUCHARISTIEVIERINGEN IN BUDEL
Zaterdag:Eucharistieviering / Gebeds-, Woord- en Communiedienst om 19:00 uur
Zondag:Eucharistieviering / Gebeds-, Woord- en Communiedienst om 10:30 uur
Ma. t/m Za.: Morgengebed om 08:30 uur
Ma. t/m Vrij.: Avondgebed om 18:30 uur
Ma en Vrij.: Geen eucharistieviering
Dinsdag: Eucharistieviering om 9:00 uur
Woensdag: Eucharistieviering om 9:00 uur
Donderdag: Eucharistieviering om 19:00 uur
Eerste vrijdag van de maand: Aanbidding van 9:00 tot 12:00 uur, aansluitend kort lof
Eerste vrijdag van de maand: Ziekencommunie, hiervoor kunt u zich opgeven via het secretariaat.

KERK O.L.V. VISITATIE BUDEL

Kerkstraat 10, 6021 CH Budel

Open Kerk: Tot en met 30 september 2018 is de O.L.V. Visitatiekerk aan de Kerkstraat te Budel elke middag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Ook in het weekend!

Bedevaart naar Kevelaer, zaterdag 8 september 2018.

U kunt zich nu inschrijven.

Zaterdag 11 augustus 2018 19:00 uur
Gebeds-, Woord- en Communiedienst
Intentie: Frans Lammers (verj.).

Lectoren : Annie Neijssen en Kris Rooijakkers

Zondag 12 augustus 2018 19.00 uur
Eucharistieviering

Lectoren : Johan Vos

KERK ST. GERTRUDIS MAARHEEZE

Kerkstraat 20, 6026 RV Maarheeze tel. 0495-591215
Pastoor Ton Sip en Pastorie tel. 491215
Administratie Maarheeze: 0495-591215

Misintenties in Maarheeze: à 12 Euro, in de brievenbus van het parochiecentrum of tijdens kantooruren:
Openingstijden:
ma. 09.30 tot 11.30
do. 15.00 tot 17.00
vrij. 09.30 tot 11.30
Website:
www.parochiemaarheeze.nl
mail: info@parochiemaarheeze.nl

Vrijdag 10 augustus
18.30 uur Rozenkransgebed
19.00 uur H. Mis

Intentie:
Voor het welzijn van alle parochianen

Zondag 12 augustus 10.00 uur
Gebed-Woord-Communiedienst
Intentie:
Voor het welzijn van alle parochianen

Woensdag 15 augustus
18.30 uur Rozenkransgebed
19.00 uur Gebed-Woord-Communiedienst
Intentie:
Voor het welzijn van alle parochianen

Vrijdag 17 augustus
18.30 uur Rozenkransgebed
19.00 uur H. Mis

Doopgesprekken voor Maarheeze vinden plaats in de pastorie te Budel.

U wordt verzocht om u aan te melden bij pastoor Ton Sip voor de doopgesprekken telefoon 06-20567524.

U kunt met hem een datum plannen voor doop in Maarheeze.

KERK ST. JAN ONTHOOFDING SOERENDONK

Pastoor Ton Sip.
Tel. 0495-491215.
Dienst: zaterdag 19.00 uur
Intenties kunt u opgeven middels een briefje in een enveloppe met de intentie, de datum en het benodigde geld, € 12,-- per intentie, in de brievenbus bij Carla van der Sanden, Heuvel 1, Soerendonk, te doen. Graag voor vrijdag.

Intenties kunt u opgeven middels een briefje in een enveloppe met de intentie, de datum en het benodigde geld, € 12,-- per intentie, in de brievenbus bij Carla van der Sanden, Heuvel 1, Soerendonk, te doen. Graag voor vrijdag.

Zaterdag 11 augustus 2018

Pastoor Hermanus Bos en ouders Cornelis Bos en Johanna Stolker

\

KERK OLV VISITATIE EN H.ANTONIUS PADUA

Budel-Schoot/Dorplein Grootschoterweg 86, 6023 AT Budel-Schoot, tel. 0495-491315

Een Belg die asiel aanvraagt in Nederland? Wat te veel zon en hitte al niet kunnen aanrichten! Hopelijk brengt het niet te veel Nederlanders op ideeën!

Volgende diensten:

Zaterdag 11 augustus in Mariënburght

Wiel Cremers (jrgt.); Jan vMoorsel; bijz. intentie.

Zaterdag 18 augustus

Huwelijk van Ilse en Bernd

Weekend 1 en 2 september

Misintenties via cornelissen.math@hotmail.be (of brievenbus).

STICHTING 'T KAPELLEKE GASTEL

St. Cornelisplein 1, 6028 RN Gastel. Secretariaat/aanvraag misintenties: Hoevestraat 5, 6028 RG Gastel, 0495-492331.

Iedere zaterdag om 17.30 uur

woord en communiedienst

Zaterdag 11 augustus om 17:30 uur:
Dries en Tiny van Esch vanwege verjaardagen

ZORGCENTRUM MARIËNBURGHT

Aanvraag intenties: ma t/m vrijdag tijdens kantooruren: aan de balie van het zorgcentrum

Zaterdag 11 augustus om 18:30 uur Eucharistieviering

Maandag 13 augustus 19:00 uur Woord en Communieviering.

CHRISTELIJK CENTRUM HAMONT

Contactadres: Transistorstraat 1 3930 Hamont – Achel Henk en Martha Hoeben tel. 0031 (0)495 519933 NL Paul en Rita de Meester 0032 (0)14 815619 BE www.cchamont.be e-mail: info@cchamont.be

Woensdag 8 augustus:

Bijbelstudie. Deze gaat door aan ´t Routje 11, Budel Dorplein. Aanvang 20.00 uur.

Zondag 12 augustus:

Samenkomst met als spreker Peter Pellemans. Deze dienst gaat door aan de Transistorstraat 1 in Hamont-Achel. Aanvang 10.00 uur.

Woensdag 15 augustus:

Géén bijbelstudie.

Golfen met Seniorenvereniging Budel

De senioren volgden met veel plezier een golfclinic

Op 1 augustus waren de leden van Seniorenvereniging Budel te gast bij de golfbaan van het jaar: Golfbaan Midden-Brabant, een uitdagende 18 holes golfbaan op het Landgoed De Utrecht in Esbeek in een prachtige, bosrijke omgeving.

Zij namen deel aan een Golfclinic, waarbij men onder leiding van een professional op een plezierige manier kennis maakt met het golfspel.

De delegatie uit Budel was niet groot, maar de leden hebben zich geweldig geamuseerd. Met de instructie van de professionals, werden kort de grondbeginselen van de afslag, de nadering van de green en het putten toegelicht. Daarna werd men in willekeurige groepen verdeeld.

Na de pauze werd een wedstrijdje gespeeld op de 9-holes baan. Tot eigen verbazing werd dat wedstrijdje gewonnen! Zij hebben er eentje op genomen, ook als een soort koelwater!!

Ieder was vol lof en dank over de organisatie ter plaatse en voor het heerlijke Italiaanse buffet, waar ter afsluiting van werd genoten.

Thema-middag digitaal cafe: het maken van een back-up

Op 5 september organiseert Bibliotheek De Kempen een middag waar speciaal aandacht is voor het maken van een back-up.


De presentatie begint om 13.30 uur en duurt ca. 30 minuten.

Iedereen heeft op zijn computer, laptop, tablet, ipad of smartphone bestanden en foto's staan die men liever niet kwijt raakt.
Echter maar weinigen maken een back-up.
De reden: te moeilijk, hoe pak ik het aan enz.

Tijdens deze thema-middag laten vrijwilligers u zien waarom het maken van een
back-up van uw gegevens belangrijk is en zij geven u daarnaast handige tips en verwijzingen.

HEEFT U BELANGSTELLING:
GRAAG AANMELDEN VIA Y.DEJONG@BIBLIOTHEEKDEKEMPEN.NL
                                OF 085-7733283


Vragen over het gebruik van een tablet? Hulp nodig bij het downloaden van een app? Een foto maken met de smartphone? Alle vragen kunnen tijdens het digitaal café gesteld worden.
Medewerkers en vrijwilligers staan iedere 2 weken voor u klaar.
Eerstvolgende digitaal cafe is op 22 augustus

Het digitaal café is dé plek om van alles te weten te komen over het gebruik van internet en digitale apparaten. In een fijne informele sfeer, onder het genot van koffie of thee.
Iedereen is van harte welkom.

fam. Rooijakkers, Ingrid Arts, Franco Pilloni en Annemiek

Het eindbedrag van het Namasté event van afgelopen zondag 29 juli staat nu op € 6.049,50. Er komen nog steeds donatie's binnen. Meer dan welkom. Ik wil iedereen nogmaals danken voor alle steun, op wat voor manier dan ook. Namasté Annemiek Hompes

Extra lunch in 't Buuls zitje

De italiaanse lunch in 't Buuls Zitje was een groot succes

Op woensdag 15 augustus is er weer een extra eetactiviteit in de Budelse Huiskamer. Ondanks het warme weer is er toch behoefte om eens lekker te gaan eten.

De extra lunch is wel aangepast aan de zomerse temperaturen. Zo kun je genieten van een lichte kippensoep, meloen met twee soorten ham en twee soorten pastasalades. Een salade met tonijn en de andere met ham. En natuurlijk volgt er nog een heerlijk fris toetje maar dat blijft nog een verrassing.

Voor deze uitgebreide lunch betaal je slechts €6,50 en de lunch start om 12.00 uur precies. Je kunt je opgeven via het activiteitenbord in de Huiskamer, via email buulszitje@gmail.com of via de Facebookpagina.

Verder werd het Repair Café afgelopen week goed bezocht. Er waren heel veel defecte blowers en ventilatoren, maar ook de maandelijkse terugkerende reparaties zoals stofzuigers, naaimachines en strijkbouten.

Alle wekelijkse activiteiten gaan gewoon de hele zomer door en ondanks de hitte is het goed toeven in 't Buuls zitje. Er zijn behalve de koffie en thee nog meer heerlijke drankjes zoals ijswater, siroopdrank, bouillon of diverse andere frisdranken voor maar 50 cent.

Je vindt de Budelse Huiskamer op de Dr. Ant. Mathijsenstraat 32 tegenover de Borgh en telefonisch zijn ze te bereiken via 06-10227398

Huiskamer Budel-Schoot

De tafel is weer gedekt voor een heerlijke brunch

Ondanks de tropische temperaturen is het goed vertoeven in de Huiskamer met de airco. Er is behalve koffie en thee ook koele frisdrank te verkrijgen. Dus loop gerust binnen voor een gezellig praatje, spelletje, de krant, knutselen en kleuren. Ze zijn iedere werkdag open van 10.00 - 16.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 16.00 uur.

Op zondag 12 augustus om 12.00 uur kunt u weer deelnemen aan een heerlijke brunch. Dat is gezelliger dan alleen te eten, dus breng gerust ook uw vriend/vriendin, buurvrouw/man mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugde . De kosten zijn 8.00 euro inclusief consumpties. Aanmelden en betalen kan t/m 10 augustus.

Ook is er deze maand nog een eetavond, deze is op vrijdag 31 augustus om 17.30 uur. Dan gaat Phoe van Cafetaria het Schootje heerlijke friet bakken met frikandel of kroket. De gastvrouwen Margriet en Maria zorgen voor een heerlijke salade en natuurlijk ook een toetje erbij. Aanmelden en betalen kan t/m 29 augustus. Bij aanmelden even doorgeven of u een frikandel of kroket erbij wil.

Loop ook gewoon eens binnen voor een leuk boek, er is een groot assortiment. U hoeft de boeken zelfs niet terug te brengen, maar bijvoorbeeld doorgeven aan iemand anders of gewoon achterlaten op vakantie.
Deze boeken gaan dan op reis, dit noemen ze Book Crossing.

Om alvast te noteren in uw agenda: Wendy's knutselmiddag start weer op woensdagmiddag 12 september om 13.30 uur. Dan gaat Wendy met de kinderen een schilderij van vlinders maken op doek. Er staat een voorbeeld op de pagina van de huiskamer op Facebook. De kosten zijn 2 euro en de gastheer/vrouw zorgt voor een glaasje ranja en iets lekkers.
Aanmelden en betalen kan t/m 5 september. Iedereen is van harte welkom, ook van buiten Budel-Schoot, dus breng gerust je vriendje/vriendinnetje mee .

Nogmaals een dringende oproep :
De Huiskamer is opzoek naar enkele gastvrouwen/heren! Wie heeft er 3 uurtjes per week tijd , het is erg leuk en gezellig om te doen. Voor meer info kan u even binnen lopen, het liefst op een vrijdagmiddag. Of bellen naar 06-41092447
Ze horen graag van u!

De Huiskamer haalt ook gasten op aan huis, die bijvoorbeeld niet goed ter been zijn . Hiervoor kunt u bellen naar :
0495-491563, 0495-491462 of 0495-494753.

De Huiskamer is telefonisch bereikbaar op nummer 06-13877545

Vrijdag 17 augustus wordt er weer gekiend in de Klimroos-accommodatie aan de Poelderstraat 2 te Budel.
Het kienen is voor iedereen toegankelijk en de
opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting
welke zich volledig vrijwillig inzet voor lichamelijk en
geestelijk beperkte personen.
Er zijn weer mooie prijzen te winnen.
De kienavond begint om 19.30 uur, maar de zaal is al geopend vanaf 18.30 uur.

Lezing Erfgoed Brabant

Brabants Heem en Erfgoed Brabant Academie organiseren deze zomer vier colleges over erfgoed in Brabant. De derde gaat over smokkelen en de Douane en sluit aan bij, 'Bestuurlijk Brabant', een van de vier verhaallijnen van de provincie Noord-Brabant.

Toon van Cranenbroek, van het Smokkelmuseum Cranendonck, geeft een lezing over de geschiedenis van de Douane en het smokkelen over de Nederlands-Belgische grens en de bestuurlijke invalshoek. Hoe ging de overheid de strijd aan met smokkelaars? Verschilde de Nederlandse en de Belgische benadering met betrekking tot smokkelaars? Hoe verricht Douane haar werk nu?

Datum: donderdag 16 augustus 2018
Aanvang: 19.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 18.45 uur)
Locatie: De Bonte Os en Smokkelmuseum, Budel (aanvang in De Bonte Os)
Kosten: €15 per college inclusief rondleiding door het museum en vertoning van een smokkelfilm (leden van heemkundekringen krijgen gratis toegang).
Aanmelden verplicht. Dit kan deze week nog via info@erfgoedbrabant.nl. Vermeld de naam van het college, uw naam, postadres en eventueel uw instelling (bijvoorbeeld heemkundekring).

sv Budel MO15-1 speelt tegen Amerikaans voetbalteam

sv budel mo-15

Zaterdag 28 juli speelde sv Budel MO15-1 een oefenwedstrijd tegen een Amerikaans onder-15 meidenteam dat bestaat uit speelsters die uit verschillende staten van de oostkust van Amerika komen. Ze komen o.a uit Wisconsin, Virginia, Ohio en de Kaaimaneilanden.

Dit team staat onder leiding van Lydia Borg, ex-profvoetbalster van Heerenveen en PEC Zwolle. Dit team verblijft in Nederland voor een trainingsstage en traint op dit moment 2x per dag. Ze spelen tussendoor 3 oefenwedstrijden, waaronder dus zaterdag tegen het Budelse meidenteam.

Helaas was het team van MO15-1 niet helemaal compleet in verband met de zomervakantie, maar aangevuld met enkele speelsters van andere teams gingen de meiden de strijd aan. Het werd een mooie wedstrijd en sv Budel kon lang stand houden, maar vlak voor rust wisten de Amerikaanse meiden tweemaal snel achter elkaar te scoren.

Na rust bleef sv Budel goed meedoen, ondanks dat ze een stuk minder getraind hadden dan de tegenstanders en werd er uiteindelijk verdiend verloren met 5-1. Voor sv Budel MO15-1 scoorde Levi van Meijl. Al met al een mooie ervaring voor deze meiden.

Ice Doelman

Gefeliciteerd met je 10e verjaardag
op zaterdag 11 augustus!

Veel liefs van mama en je broertje Nox

Niki Terpstra wint Omnium van De Mijl van Mares

De wedstrijd was spannend tot op de streep, foto: Kempenfoto.nl Foto: Peter van Rooij Kempenfoto.nl

Vervolg van de voorpagina

De renners maakten er een spectaculaire race van, met erg veel strijd. De prijs voor de strijdlustigste renner werd gewonnen door de plaatselijke favoriet Ruud Kooijmans. Imo de Pruijssenaere de la Woestijne (Utrecht), die de laatste weken grossiert in ereplaatsen, kwam ook in Maarheeze op de hoogste trede van het ereschavot te staan. "Ik heb goede moraal en ik ga dagelijks op mijn fiets naar het werk", was de heldere analyse van de gelukkige winnaar. Robert de Jong (Arnhem) als tweede en Stijn Ruijter (Uithoorn) als derde completeerde het podium.

Na dit spektakel was het tijd voor de "Grote Prijs van Cranendonck" om de TIM Technical Recruitment bokaal. Na de eerste ervaringen van vorig jaar werd dit jaar in twee categorieën ge(st)reden. Bij de Gevorderden betrof het een teamwedstrijd waarbij het tempo hoog lag. Met een bijna nog volledige groep gingen deze zeer ervaren wielrenners de laatste ronde in. Waarschijnlijk door het feit dat ieder team vocht voor de overwinning en er wat duw- en trekwerk aan de pas kwam, ontstond er in een van de laatste bochten een valpartij. Het bleef gelukkig beperkt tot materiaalschade en over het algemeen viel het persoonlijke letsel erg mee.

Dat deze categorie ook erg populair is buiten Cranendonck was zichtbaar op het podium:
1. Eethuis D'n Bol (Bergeijk),
2. Cycle Team Wieler Tourist
3. De Venco Stoempers (Eersel).

Bij de categorie Recreatief stond de individuele recreatieve renner aan de meet. Ook hier werd met een verrassend hoge snelheid gereden. De gemiddelde snelheid lag op 36 km/h. Er werd veel strijd geleverd, waarbij het voor het Maarheezer publiek ontzettend leuk was 'hun eigen' Dirk Lukkien op een prachtige 2e plaats eindigde.

Uitslag:
1. Guus van Paalen (Leende),
2. Dirk Lukkien (nu woonachtig in Utrecht) en
3. Ton ter Wielen (Amsterdam).

Na de reclamekaravaan was het tijd voor de traditionele huldiging van de vedettes. Kenny Nijssen, die net een stage bij Katusha-Alpecin heeft afgedwongen én Tourdeelnemers Niki Terpstra, die dit voorjaar ook de Ronde van Vlaanderen won en Wout Poels.

Om 19:30 uur gingen de Professionals van start. Na de geslaagde 'pilot' van vorig jaar is De Mijl aan de nieuwe opzet, het zogenoemde Omnium, vast blijven houden. Zowel tijdens de Afvalkoers als de Puntenkoers werd er volop gekoerst. Er ontstonden diverse kopgroepen en er waren vele ontsnappingen, waarin de Worldteam-renners Niki Terpstra, Wout Poels en Enzo Wouters het publiek lieten zien dat zij niet anoniem 'hun rondjes wilden draaien'. Wout Poels won de Afvalkoers en Niki Terpstra was de snelste in de eindsprint van de Puntenkoers.

Na enig rekenwerk kwam de jury met de volgende einduitslag van het Omnium:

1. Niki Terpstra (Quick - Step Floors),
2. Wout Poels (Team Sky) en
3. Sjoerd van Ginneken (Roompot – Nederlandse Loterij).

Fun
Het Fun-gedeelte bij De Mijl zag je langs heel het parcours terug. Het Jan Verheesplein was prachtig sfeervol aangekleed. Terwijl de jeugd zich vermaakte met en op de attracties op het Revandoverhuur Kinderplein konden de andere gasten een lekker hapje nuttigen van de aanwezige Foodtrucks. En in de schaduw van de bomen, onder het genot van een lekker drankje luisterde men naar de muziek van de DJ en volgde men de wedstrijden.


In de feesttent aan de Stationsstraat was er al vanaf de middag tot in de kleine uurtjes live muziek van de bands Fueled Up en De Spikes. Tussendoor en erna zorgde de DJ van WSS Sound & Light Concepts ervoor dat het publiek van de muziek kon blijven genieten. De vernieuwde opzet met de overkapping van de Stationsstraat vóór de feesttent was een geweldige vondst. Overdag reden de renners een stukje overdekt en na afloop van de wedstrijden werd hieronder in een mum van tijd een heel gezellig terras op straat gecreëerd.
Langs het parcours werden kreuk- en deuk-orkest Ut Toeternietoe en Dik d'r Neffe weer betrapt op vele sfeer verhogende taferelen.

Ook tot het Fun-gedeelte kunnen de Supporter van De Mijl en de Loterij gerekend worden, waarmee de organisatie extra inkomsten wil genereren. De uitslag van de loterij kunt u teruglezen op www.mijlvanmares.nl.

Feesten
U hebt het ongetwijfeld al begrepen: het was wéér een geweldig feest bij De Mijl. Mede dankzij de inzet van de werkploeg, vrijwilligers, andere medewerkers en sponsoren kon het publiek weer genieten. Dank daarvoor. Ook volgend jaar kan men weer op afspraak bij in de Mijl van Mares. Dus zet alvast agenda: De 58e Mijl is op zaterdag 3 augustus 2019 (de 1e zaterdag na de Tour).

Jonge muisjes zoeken een thuis

muisjes

Oortjes omhoog en snuitjes gespitst: deze muisjes zijn klaar om te vertrekken!

Deze bende bestaat (nu nog) uit acht mannelijke, wit/beige muisjes. Ze zijn allemaal op zoek naar een leuk nieuw plekje. De muisjes zijn nog maar 5 maanden oud en willen dolgraag met je spelen. Maar samen slapen vinden ze ook heerlijk. En wat zijn ze schattig als ze met hun lange staarten bij elkaar liggen.

Wil jij één of meerdere van deze muisjes op zien groeien? Kom een keer langs of neem contact op met de Doornakker!

Voor meer info kun je terecht op de website: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-de-doornakker/dierenopvang/asieldieren/knagers/dier/128028

Op maandag 13 aug. start de loopgroep Hoortrunners weer
met het nieuwe loop seizoen, rustig beginnen met joggen conditie op
bouwen om zo het vakantie vet laagje laten verdwijnen.
Kracht haal je uit door te training maar ook uit je geloof want je
kunt veel meer dan jezelf denkt. Tonnie trainer Hoortrunners.